Bilder: Manee Dheva Resort & Spa

I en risåker nord i Thailand

Jeg vil reklamere litt for en fantastisk liten resortperle nord i Thailand. Det heter Manee Dheva Resort & Spa, og ligger i Mae Chan, ca. 40 minutter utenfor Chiang Rai. Resortet, som består av 9 bungalower, eller villaer – som de kaller dem, eies av en franskmann med navn Francis. Samtlige villaer er romslige med store oppholdsrom, store kjøkken, store bad og store terrasser. En grusvei på et par hundre meter skiller bungalowene fra området med restaurant og svømmebasseng.

Villaene
Villaene sett fra min terrasse.
Omgivelsene
Omgivelsene.
Det er beliggenheten som gjør resortet til noe spesielt. Manee Dheva Resort & Spa ligger ikke bare øde til, milevis unna byenes larm og leven, men resortet er bygget midt i en risåker. Eieren fortalte at ca. 80 % av den økologiske maten som serveres stammer fra åkrene som omgir villaene, og de benytter ingen tilsetningsstoffer, sprøytemidler eller lignende i avlingen. Målet er å bli selvforsynte.

Airconditionen står på hele døgnet og skremmer unna myggen. Jeg så ikke en eneste mygg innendørs. Etter å ha truffet på en gigantisk edderkopp på døra utenfor bungalowen på vei inn en kveld, valgte jeg likevel å helgardere med myggnetting. Det var veldig lite insekter inne i villaen, men dette er utvilsomt et sted der ting kan kravle inn. Mitt selskap besto i at jeg sovnet til synet av en gekko som løp rundt på veggen og fanget det lille den kom over av insekter.
Airconditionen står på hele døgnet og skremmer unna myggen. Jeg så ikke en eneste mygg innendørs, men etter å ha truffet på en gigantisk edderkopp på døra utenfor bungalowen på vei inn en kveld, valgte jeg likevel å helgardere med myggnetting. Det var veldig lite insekter inne i villaen, men dette er utvilsomt et sted der ting kan kravle inn. Mitt selskap besto i at jeg sovnet til synet av en gekko som løp rundt på veggen og fanget det lille den kom over av insekter.
Det eneste man hører i området er insekter, fugler og risåkerens dyreliv, og selv om jeg nylig hadde tilbrakt en håndfull dager i rolige Chiang Rai, var det som å komme til en annen verden. Ikke for det: Jeg tror man må oppleve en natt i en risåker for å forstå hvor mye lyd insekter, frosk, gekkoer og hva det enn måtte være som kravler og kryper i åkrene, lager om natten. Støynivået var imponerende (og mye verre når det regner, ble jeg fortalt da jeg nevnte det til Francis under frokosten). Men dette er selvsagt en del av konseptet. I Manee Dheva Resort & Spa lever man tett på naturen, og i en risåker er det insekter, edderkopper, firfirsler, frosk, fugler og slanger. Tro meg: Når mørket har senket seg, jungelen for alvor har våknet til liv og man har en tohundremeters grusvei fra restauranten der middagen nettopp er fortært tilbake til villaen – det er da man er glad for at hotellet stiller med (gratis) golfbil.

Det kryr av disse i området. Denne stilte seg opp og poserte på verandaen.
Denne knøttlille saken stilte seg opp og poserte på terrassen. Tror forresten det er en oriental garden lizard (Calotes versicolor).
Manee Dheva Resort & Spa er med andre ord ikke et egnet sted for mennesker som lider av ophidiofobi, araknofobi eller den mer generelle entomofobi (puh, patetisk forsøk på å late som om dette er en del av mitt ordforråd, og «frykt for slanger», «frykt for edderkopper» og «frykt for insekter», er muligens bedre norsk).

Arbeid på risåkeren.
Arbeid på risåkeren.
Men det er vel uansett tvilsomt at de som sliter med fobier for ting som kryper vil velge å bosette seg midt i en risåker på den øde landsbygda mot Doi Mae Salong, helt nord i Thailand. På den annen side leser man historier om mennesker som krever erstatning fra reiseselskapene fordi det er for mye spanjoler i Spania og irriterende sand på stranda, så man vet aldri.

Sola står opp rett foran i dette bildet. Absolutt ikke det verste man kan våkne opp til.
Sola står opp rett foran i dette bildet. Jeg har definitivt våkna opp til verre syn.
Jeg ble forresten fortalt at den største slangen de ansatte hadde fanget i risåkeren var en 3 meter lang pyton. Jeg ble også fortalt at den hadde smakt fortreffelig.

Tidlig morgen.
Tidlig morgen.
Gjestfriheten ved komplekset er fantastisk. Francis, den franske eieren, er tilstedeværende, svært vennlig og ikke minst kunnskapsrik om lokale forhold. Da jeg rett etter ankomst til komplekset satte meg ned til lunsj, kom administrerende sjef bort og sa hun måtte ned i sentrum for et par ærend, og lurte på om jeg ville være med. Der ruslet jeg rundt på et lokalt marked mens hun gjorde det hun skulle. Etterpå dro vi innom Choui Fong tea plantation, en liten kjøretur opp i fjellene, og drakk te. Det er hva jeg kaller service!

Chicken in Cashew Nuts og Khao Soi.
Lunsj. Chicken in Cashew Nuts, Khao Soi og Mangoshake.

Khao Soi. En av de mest populære rettene nord i Thailand. Khao Soi-en på Manee Dheva Resort & Spa er kanskje den beste jeg har spist.
Khao Soi. En av de mest populære rettene nord i Thailand. Khao Soi-en på Manee Dheva Resort & Spa, er kanskje den beste jeg har spist.
Som alle forstår er ikke dette et sted hvor det skjer spesielt mye. Selv slang jeg kameraet over skulderen og ruslet rundt i området de dagene jeg var der. Det er lite annet enn risåkre og skog i umiddelbar nærhet, men flere ”hill tribes” befinner seg i området. Dette er ikke den typiske turisattraksjontypen der mennesker nærmest står på display, men stammer som lever som de alltid har gjort. Jeg gikk opp til Akha-stammen jeg ble fortalt at holder til en halvtimes vandring oppe i fjellet (en av de ansatte ved hotellet var derfra), men da jeg ikke så mennesker der og et par hunder begynte å gjø, fant jeg det klokt å holde litt avstand. Akha-folket er for øvrig opprinnelig fra Burma, der de grunnet forfølgelse flyktet til Thailand i starten av det tjuende århundret. Myanmar er ellers en ganske kort kjøretur unna.

Samtlige ansatte er fra Mae Chan-området.
Samtlige ansatte er fra Mae Chan-området. Her lurer jeg på om de kan ha henta ananas til meg.

Apropos ananas: Jeg måtte hit for å lære at ananas ikke vokser på trær likevel.
Apropos ananas: Jeg måtte hit for å lære at ananas ikke vokser på trær.
Ellers arrangerer hotellet turer til teplantasjer, Doi Mae Salong, The White Temple i Chiang Rai, The Golden Triangle, osv., så det er mer enn nok å gjøre dersom man vil utforske nordområdene med Manee Dheva Resort & Spa som base. Selv hadde jeg gjort unna utfluktene i Chiang Rai, så jeg valgte å nyte roen i området rundt resortet. De landlige omgivelsene var akkurat hva jeg ønsket meg.

Uansett hvor man snur seg er risåkre, fjell og skog.
Uansett hvor man snur seg er det risåkre, fjell og skog.

Utsikt fra hovedbygget med restaurant og basseng.
Utsikt fra hovedbygget med restaurant og basseng. Villaene kan såvidt skimtes i det fjerne.
Hvis man er på reise nord i Thailand og har lyst på noe litt annerledes i noen dager, kan jeg i hvert fall ikke få rost dette resortet nok. Jeg var der i juni 2015, og det var lavsesong. De fleste bungalowene sto derfor tomme. Det gjorde at prisnivået var svært hyggelig (ca. 350 norske kroner/natt via Agoda, og da jeg valgte å forlenge oppholdet ga hotellet meg den samme gode prisen som Agoda hadde gitt meg). Maten er også fornuftig priset (den har ofte en tendens til å koste en del når man ikke har andre muligheter til å spise enn på hotellet, men det var ikke tilfellet her), og alt jeg spiste i restauranten holdt meget høy kvalitet.

Manee Dheva Resort & Spa-10

For å oppsummere dagene ved det kuleste hotellet jeg noen gang har bodd på med ett ord: Fantastisk!

 

En kommentar om “Bilder: Manee Dheva Resort & Spa”

Legg inn en kommentar